Hoe gaat het motorexamen – wat komt er allemaal bij kijken?
Alles over het motorrijexamen
Het motorrijexamen is een spannende mijlpaal voor iedereen die de vrijheid van de open weg wil ervaren op een motor. Maar hoe ziet het motorexamen er uit? Tijdens het examen worden twee essentiële onderdelen getoetst: het AVB (Algemene Voertuigbeheersing) en AVD (Algemene Verkeersdeelname). Op deze pagina nemen we je mee door het proces van het motorrijexamen en delen we tips om met vertrouwen examen te doen.
AVB: Algemene Voertuigbeheersing
Het AVB is het eerste deel van het motorrijexamen en richt zich op de beheersing van de motor op lage snelheden. Hier toetst het CBR of je een motor op de juiste manier kunt controleren. Op het examen kunnen er verschillende oefeningen uit vier clusters getoetst worden. In ieder cluster is een verplichte oefening en daarnaast doe je uit de cluster 2, 3, en 4 ieder nog één oefening. In totaal bestaat het examen dus uit zeven oefeningen (vier verplicht en drie die de examinator kiest).
Gelukkig hoef je niet alle in één keer goed te doen. Je mag elke oefening maximaal één keer overdoen. Uiteindelijk moet je vijf van de zeven oefeningen met een voldoende afsluiten om te slagen voor je AVB. Door de oefeningen succesvol te voltooien laat je de examinator zien dat je een motor op hoge en lage snelheid kunt controleren en dat je weet hoe je een motor veilig kunt afremmen en stoppen. Het behalen van het AVB-examen is een voorwaarde om te mogen deelnemen aan het AVD-examen.
Uit welke oefeningen bestaat het AVB-examen?
-
Cluster 1 – achteruit lopend inparkeren
-
Cluster 2 – langzame slalom, wegrijden uit parkeervak, achtjes, stapvoets rijden, halve draai
-
Cluster 3 – uitwijkoefening, snelle slalom, vertragingsoefening
-
Cluster 4 – noodstop, precisiestop, stopproef
Tips voor AVB-examen
- Heel simpel: oefening baart kunst. Neem de tijd om te oefenen op een oefenterrein met je rijinstructeur. Herhaal de manoeuvres regelmatig om je vertrouwen op te bouwen.
- Blijf ontspannen: Houd je lichaam ontspannen en kijk waar je naar toe moet. Je lichaam en motor zullen de neiging hebben om die kant op te gaan. Dit helpt bij een soepele uitvoering van de manoeuvres.
- Houd bij het “achtje” je binnenste arm gestrekt en duw de motor naar beneden met de voet aan dezelfde zijde. De motor valt dan als het ware al naar binnen.
- Druk je knieën zo veel mogelijk in de tank en gebruik je heupen om te sturen.
AVD: Algemene Verkeersdeelneming
Het AVD is het tweede deel van het motorexamen en test je bekwaamheid om veilig en zelfverzekerd deel te nemen aan het verkeer. Tijdens dit deel van het examen wordt de kandidaat beoordeeld op het inschatten van situaties, het nemen van beslissingen en het toepassen van verkeersregels. Je mag alleen dit examen doen als je in het bezit bent van je theorie-examen en het AVB-examen.
Het totale examen duurt ongeveer een uur. Eerst begin je met het afnemen van een ogentest en wordt je een aantal vragen gesteld over de techniek van een motorfiets. Vervolgens is het tijd voor de examenrit, wat ongeveer een half uur in beslag neemt. De examinator zit in een auto achter je en geeft instructies via een oortje hoor je zijn opdrachten.
Tips voor AVD-examen
- Kijk (overdreven) goed: De examinatori ziet niet dat je hebt gekeken als je niet je hoofd hebt bewogen. Leg dus extra nadruk op bewegingen van je helm zodat de examinator je kijkgedrag kan beoordelen.
- Houd afstand en kies de juiste positie op de weg:
- Wees voorspelbaar: Geef duidelijk richting aan en maak vloeiende bewegingen. Dit helpt andere weggebruikers je intenties te begrijpen.
Gezakt/geslaagd?!
Als je gezakt bent, kun je pas weer na twee weken opnieuw examen doen. Heeft de examinator je rijexamen afgebroken vanwege verkeersgevaarlijk gedrag? Dan mag je pas weer na 6 weken opnieuw examen doen.
Als je geslaagd bent kun je je motorrijbewijs aanvragen. Dit kan online of bij het gemeentehuis, afhankelijk van de gemeente waarin je woont.
En je kunt op zoek naar je eerste motor! Suzuki heeft een hele reeks motoren die geschikt zijn voor het A2 rijbewijs. En bekijk ook ons blog over welke spullen je nodig hebt als je start met motorrijden.