Wat kost een *buitenboord motor*?
BLOG

Wat kost een buitenboord motor?

Wat kost een buitenboordmotor?

In de zoektocht naar een geschikte buitenboordmotor is de prijs een belangrijke factor. Maar hoe weet je nu precies wat een buitenboordmotor kost? In dit artikel geeft Suzuki Marine graag inzicht in de prijzen die van toepassing zijn op buitenboordmotoren.

Prijs en vermogen

De vraag ‘wat kost een buitenboordmotor?’ is net zo veelzijdig als vragen naar wat een televisie of een smartphone kost. Je kunt gaan voor eenvoud, maar ook voor de crème de la crème. Daar hangt dan natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. Hetzelfde principe is van toepassing op buitenboordmotoren. De prijzen van buitenboordmotoren lopen afhankelijk van de specificaties en functies sterk uiteen.

Voor elke boot een geschikte buitenboordmotor

Bij de buitenboordmotoren Suzuki Marine resulteert dat in een prijsspectrum van 854 euro (tijdens de Suzuki Deal) voor een DF2.5 tot 36.499 euro voor een bijzonder krachtige DF350AMD. Suzuki Marine heeft nog tientallen andere modellen tussen deze twee uitersten. Voor elke boot is er zodoende een geschikte buitenboordmotor te vinden. Hoe meer vermogen en meer technieken, hoe hoger de prijs.

Suzuki_DF250AUNX_4

Van klein tot groot

Suzuki levert buitenboordmotoren in diverse segmenten: Portable (2,5 tot 20 pk), Power Midrange (30 tot 60 pk), High Performance (70 tot 140 pk), Top Performance (150 tot 200 pk), V6 Ultimate Performance (250 tot 300 pk) en tot slot Flagship V6 GEKI-serie (300 tot 350 pk). De grotere exemplaren zijn uiteraard niet draagbaar, maar zijn wel perfect geschikt voor zwaardere boten of speedboten.

Voordelige draagbare motoren

Een draagbare buitenboordmotor (portable) is altijd goedkoper dan een vaste buitenboordmotor. Een draagbare buitenboordmotor is er al vanaf 854 euro (DF2.5). De prijs loopt op tot 3.629 euro voor een DF20A. Bij Suzuki Marine verklapt het getal in de typeaanduiding altijd het vermogen van de buitenboordmotor. De basisversie heeft dus een vermogen van 2,5 pk en de krachtigste draagbare buitenboordmotor heeft een vermogen van 20 pk. De draagbare motoren zijn tegenwoordig ook online te bestellen.

Suzuki_Marine_buitenboordmotor_DF6_Suzumar_1
Suzuki_DF250AUNX_7

Zuinige buitenboordmotoren

Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het brandstofverbruik. Maar je profiteert bij duurdere modellen ook van elektronische brandstofinjectie en Suzuki Lean Burn Control. Met dat laatste systeem biedt de buitenboordmotor onder alle omstandigheden de perfecte prestaties met een minimaal brandstofverbruik. De buitenboordmotoren van Suzuki kenmerken zich door een laag brandstofverbruik. Dit kan soms – afhankelijk per motortype – liters per uur varen schelen.

Extra Tips

  • Kijk voor de brandstofverbruik gegevens van alle merken en motoren op https://www.boat-fuel-economy.com/nederlands. Hier zie je dat Suzuki altijd het beste uit de bus komt. De omstandigheden zijn wel belangrijk om rekening mee te houden. Met hoeveel mensen vaar je, is je romp schoon, heb je stroming of wind tegen bijvoorbeeld.
  • Tanken aan het water is over het algemeen duurder dan lokaal. Als je de kans hebt om via de trailer of via een losse brandstoftank lokaal te tanken dan kan dit echt tot 20% schelen.
  • Via de ANWB-onderweg-app kan je de prijzen van alle tankstations bekijken https://www.anwb.nl/mobiel/onderweg-app/goedkoper-tanken-met-anwb-onderweg
Suzuki_DF60_Ranieri_Soverato_545_5

Standaard meegeleverd

Een ander aspect om zeker rekening mee te houden, is welke accessoires bij de buitenboordmotor geleverd worden. Vaak moet je nog denken aan een brandstoftank, bepaalde noodzakelijke meters, de gasbediening, kabels en propeller. Bij veel motoren van Suzuki wordt dit meegeleverd en zit dit dus in de prijs. Bij een aantal merken komen deze kosten er nog aanvullend bij. Let goed op wat dus de totale motor inclusief noodzakelijke accessoires kost.

Hierin kunnen we zeggen dat Suzuki super competitief is. Kortom lager in aanschaf, lager in verbruik en ook nog eens 6 jaar garantie. Niet voor niets is Suzuki al 15 jaar Marktleider.

Onderhoudskosten

Het kopen van een buitenboordmotor is slechts één aspect. Daarna krijg je nog te maken met onvermijdbare onderhoudskosten. Techniek heeft simpelweg zo nu en dan wat onderhoud nodig. Denk dus ook aan de onderhoudskosten van een buitenboordmotor. Onderhoudskosten hebben onder meer betrekking op het verversen van de motorolie, het controleren van de bougies en het brandstoffilter en het smeren van alle vetpunten.

Suzuki_Marine_Onderhoud
6 jaar garantie

6 Jaar garantie

Let bij de aanschaf van een buitenboordmotor ook op de garantievoorwaarden. De Suzuki buitenboordmotoren hebben een garantie van 6 jaar of maximaal 1.000 vaaruren. De buitenboordmotor dient dan wel te worden onderhouden bij een officiële Suzuki Marine dealer.

Accessoires en onderdelen

Bij de dealer kun je ook terecht voor aanvullende accessoires zoals slimme controlepanelen om inzicht te krijgen in alle technische gegevens van de buitenboordmotor. Vergeet ook zeker geen preventief buitenboordmotorslot tegen diefstal. Dit slot is zelfs verplicht voor een verzekering en een officieel goedgekeurd buitenboordmotorslot van Suzuki is beschikbaar bij je Suzuki Marine dealer. Daarnaast zijn onderdelen van Suzuki goed beschikbaar én betaalbaar.

Buitenboordmotorslot

Je weet nu waar je allemaal rekening mee moet houden bij de aanschaf van een buitenboordmotor. Het belangrijkste advies is om een buitenboordmotor af te stemmen op de capaciteiten van de boot en je eigen wensen. Een ding is zeker: de perfecte match is altijd vindbaar.

De prijsindicaties in dit artikel zijn op basis van de prijzen die gelden op 1 juli 2024.