Wat is het verschil tussen een *RIB en rubberboot*?
BLOG

Wat is het verschil tussen een RIB en rubberboot?

De verschillen tussen een RIB en een rubberboot

Tussen een RIB (Rigid Inflatable Boat) en een rubberboot bestaan grote verschillen, onder meer op het gebied van afmetingen en materiaalgebruik. In dit artikel leggen we het verschil tussen een RIB en rubberboot haarfijn uit.

Verschil in romp materialen

Een rubberboot heeft een zachte bodem, terwijl een RIB (Rigid Inflatable Boat) altijd een verharde bodem heeft, meestal van polyester of aluminium. Hoewel sommige rubberboten een verharde vloer kunnen hebben, blijft de onderkant flexibel, wat soms tot verwarring leidt tussen de twee typen boten. Bij een RIB-boot is de onderkant echter altijd gemaakt van een hard materiaal.

RIB-boten zijn vrijwel altijd leverbaar in groter formaat, terwijl rubberboten vaak niet langer zijn dan 5 meter. Ook dat is een verschil tussen een RIB en rubberboot.

Wat zijn de voordelen van ribs en rubberboten?
In deze Suzuki Waterlife aflevering legt Sean Wit uit wat de unieke kenmerken zijn van RIB's en rubberboten! In deze video worden de voordelen van Nimarine en Suzumar RIB's en rubberboten behandeld. Ook wordt uitgelegd welke Suzuki buitenboordmotor hierbij past.

AIR: opblaasbare bodem

Het materiaal van de romp is sterk afhankelijk van het gekozen model. Zo heeft een Nimarine MX 290 een opblaasbare bodem met een opblaasbare kiel voor een comfortabele vaart. Met de bijgeleverde draagtas is de boot zeer compact, dus ideaal voor transport en opslag.

ALU: aluminium bodem

Wie een compacte en zeer stevige rubberboot wil, kan kiezen voor modellen met een aluminium bodem. De lichtgewicht aluminium bodemdelen met aluminium verbindingen zorgen voor een lange levensduur en lage onderhoudskosten. Nog een voordeel: de stevigheid van de boot neemt toe. We hebben diverse keuzemogelijkheden in ons Aluminium assortiment van Suzumar en Nimarine.

Voordelen inflatables:

  • Elke boot is opgebouwd uit heavy duty drielaags 0,9 mm dik PVC-doek.
  • Vaak worden kleine rubberboten gebruikt als een bijboot voor een plezierjacht, juist omdat ze zo licht zijn.
  • Een van de belangrijkste positieve eigenschap van inflatable tubes is dat je niet zo snel schade hebt als je ergens tegenaan stoot.

Wel een belangrijk aandachtspunt is dat inflatable tubes door de zon en warm weer wat kunnen uitzetten.

RIB: Rigid Inflatable Boat

Een RIB vormt een serieuzer alternatief voor een rubberboot. De modellen Nimarine RIB MX 350/360 en 410 hebben een naadloze, dubbelgelaagde lichtgewicht rompconstructie van polyester, resulterend in een robuuste RIB die ook duurzaam is. De MX 410 is ook leverbaar in een nieuwe uitvoering waarbij de tubes in heavy duty 3-laags PVC-doek zijn uitgevoerd in een antraciet met oranje kleurstelling.
De MX 410 en MX 450 zijn in hypalon uitgevoerd: dit is een duurzamer en kwalitatief hoogwaardiger materiaal dan PVC met betere vaareigenschappen, vooral als je snel wilt varen.

2021_Nimarine_rubberboot_MX500_MX450_RIB_DF30_DF90_actie_achter.jpg

Voordelen RIB's:

  • Snelle en stabiele vaart
  • Door hun lage gewicht zijn de RIB’s gemakkelijk per trailer te vervoeren.
  • De RIB's hebben een kunststof hard (polyester)onderwaterschip wat uiteraard veel steviger is wanneer je tegen iets scherps zou varen bijvoorbeeld.
  • De MX410 en MX450 is van hypalon wat betere eigenschappen heeft vooral als je hard gaat varen is dit aan te raden.

Aandachtspunt: Als je sneller dan 20 km/u wilt varen dien je een RIB boot te registreren. Je krijgt dan een registratienummer welke op de boot zichtbaar moet zijn.

Uitrusting

De uitrusting van een rubberboot of RIB verschilt per model. Zelfs bij een basis-rubberboot van Nimarine krijg je standaard een grijplijn rondom de boot, handgrepen, een set peddels, een loosplug, een sleepoog en tankbevestiging. Ook een voetpomp, draagtas, een manometer en een reparatiekit zijn standaard. Een top-RIB als de Nimarine MX 450 RIB wordt standaard afgeleverd inclusief stuurconsole, een uitgebreide kussenset, handgrepen, een set peddels, een loosplug, een sleepoog en tankbevestiging. Ook hier worden een voetpomp, manometer en een reparatiekit meegeleverd.

RIB uitrusting
Nimarine_RIB_410_Suzuki_DF50

Motorvermogen

Hoeveel motorvermogen een rubberboot of RIB mag hebben, is sterk afhankelijk van het model. De Nimarine MX 450 RIB kan naar keuze uitgevoerd worden met diverse buitenboordmotoren tot en met 50 pk, terwijl voor een Nimarine MX 290 het maximum vermogen van een buitenboordmotor 8 pk bedraagt. Laat je goed informeren over het maximale motorvermogen voor een rubberboot of RIB. Een te zware motor op een lichtere boot is niet wenselijk en belemmerd het vaarcomfort.

VAARTIPS!

  • Maak altijd gebruik van de bijgeleverde manometer voor het op druk brengen van de luchtkamers. Bij correcte druk zijn optimale duurzaamheid en vaareigenschappen gegarandeerd.
  • Wij raden altijd aan om een afdekhoes te gebruiken wat ten goede komt aan de levensduur van de boot.

Verschil in prijs

Een RIB of rubberboot zijn perfect geschikt voor recreatief varen, of dat nu alleen of met een groter gezelschap is. Suzuki Marine levert alleen rubberboten van de A-merken Nimarine en Suzumar. Die hebben zich in de afgelopen jaren bewezen als betrouwbare RIB’s en rubberboten tegen een aantrekkelijke prijs. Een rubberboot – zoals de Nimarine MX 290 heb je al voor iets meer dan 1.000 euro, terwijl een RIB als de Nimarine MX 350 RIB verkrijgbaar is vanaf net geen 2.500 euro. Prijzen voor een RIB lopen op tot 8.799 euro, terwijl de topversie van een rubberboot een prijs heeft van maximaal 1.599 euro. Genoemde prijzen uiteraard wel exclusief buitenboordmotor.