Hoe kies je de juiste *visuitrusting*
BLOG

Hoe kies je de juiste visuitrusting

Hoe kies je de juiste visuitrusting

Vissen is een populaire hobby, voor jong en oud. Misschien overweeg je zelf ook wel om te gaan vissen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Kun je gewoon met een hengel langs de kant gaan zitten of is er meer om rekening mee te houden? En is de eerste de beste hengel wel geschikt? In dit artikel zetten we op een rijtje waar je aan moet denken als je op zoek bent naar de juiste visuitrusting.

Hengel en molen

Een hengel is natuurlijk onmisbaar als je wilt gaan vissen. Het kiezen van de juiste hengel en molen is cruciaal. Wat het juiste materiaal is, hangt af van het soort vissen dat je wilt vangen. Voor de wat kleinere vissen (bijv. baars) is meestal een lichte hengel het geschiktst.

snoek-hengel-actie-300x225

Voor grotere vissen (bijv. snoek en karper) heeft een zwaardere hengel de voorkeur. Ook bij het vissen in stromend water heb je vaak een zwaardere hengel nodig om bijvoorbeeld je aas op z'n plek te houden. De molen – het draaimechanisme waarmee je het draad en daarmee de vis binnenhaalt – moet ook zijn afgestemd op de vislijn die je gebruikt. Is de molen bijvoorbeeld geschikt om grote afstanden te gooien? Let daarbij ook op de diameter (en de trekkracht) van de lijn. Zeker weten welk materiaal je nodig hebt? Informeer dan bij je lokale hengelsportwinkel.

Vislijn en aas

De volgende stap is het kiezen van de juiste vislijn. Ook deze keuze hangt weer af van het soort vissen dat je wilt vangen. Gevlochten lijnen zijn sterker en hebben minder rek. Daarmee zijn ze bijvoorbeeld geschikt om op grote afstanden te vissen. In omgevingen met veel obstakels onder water kan je echter beter kiezen voor mono- of fluorocarbonlijn. Die zijn veel schuurbestendiger en slijtvast. Ook kan je vissen met een voorslag, een dikker stuk lijn dat je aan je hoofdlijn knoopt. Zo kan je de goede eigenschappen van een gevlochten lijn (weinig rek) combineren met een schuurbestendig laatste stuk van je lijn. Wil je op grote afstand goed kunnen voelen wanneer je een aanbeet hebt, dan heeft een gevlochten lijn de voorkeur.

visuitrusting_1

Wat betreft aas zijn er globaal twee soorten: natuurlijk aas zoals wormen, maïs of brood, of kunstaas zoals imitatie-insecten of zelfs imitatievisjes. Laat je ook op dit gebied adviseren door een hengelsportspecialist.

Haken, lood en dobbers

Ook wat deze spullen betreft: hoe groter de vissen waarop je vist, hoe sterker de haken moeten zijn. Bovendien hebben haken verschillende vormen. Verdiep je in de specifieke vissoort waarop je wilt vissen en maak op basis daarvan je keuze. Ook is niet ieder type haak even goed geschikt voor natuurlijk of juist kunstmatig aas. Wil je vissen op een bepaalde diepte? Gebruik dan een loodgewicht, dat helpt om de haak onder water op de ideale hoogte te houden. Hoe zwaar het gewicht moet zijn, hangt natuurlijk af van onder meer de gewenste visdiepte, de stroming, wind en het gewicht dat de rest van je vismateriaal aan kan.

De dobber helpt om de positie van je aas in het water te controleren. Verdwijnt je dobber ineens onder water, dan heb je beet! Ook het soort dobber dat je gebruikt speelt een grote rol. Laat je weer goed informeren door een speciaalzaak.

dobber
Simon_Toorenbeek_Suzuki_marine_visuitrusting_1

Kleding en accessoires

Vergeet ook jezelf niet. Het kiezen van de juiste kleding en accessoires is belangrijk om comfortabel én veilig je hobby te beoefenen. Kies op een warme dag voor luchtige kleding, maar vergeet dan ook goede bescherming tegen de zon niet. Hou je juist van vissen bij slecht weer, kies dan kleding waarin je langere tijd comfortabel warm blijft. Tot slot de schoenen: die moeten niet alleen goed zitten, maar ook stevig zijn en grip bieden op een gladde ondergrond. Je moet natuurlijk niet uitglijden en zelf in het water terechtkomen.

Hulpmiddelen voor het behandelen van de vis

Heb je beet? Mooi! Voor het welzijn van de vis is het belangrijk dat je die zo pijnloos mogelijk binnenhaalt. Gelukkig zijn daar verschillende hulpmiddelen voor. Met een visnet met een rubberen coating kun je bijvoorbeeld de vis zonder letsel binnenhalen en door speciaal onthaakmateriaal te gebruiken wordt beschadiging van de vis tegengegaan. Denk aan een onthaakmat en de juiste tangen.

schepnet-baars
Spinlock-reddingsvest

Veiligheidsuitrusting

Vergeet tot slot de veiligheid niet. We hadden het al over kleding die je beschermt tegen de zon en schoenen die voldoende grip bieden zodat je niet uitglijdt. Afhankelijk van de locatie en je eigen zwemkunsten is een reddingsvest geen verkeerde aanvulling.

Ook een EHBO-kit is geen overbodige luxe. Je smartphone heb je waarschijnlijk wel bij je, maar is die ook volledig opgeladen? En op zo’n manier opgeborgen dat die niet nat kan worden? Laat ook altijd aan anderen weten waar en wanneer je gaat vissen. Mocht er toch iets mis gaan, dan weten ze in ieder geval waar je (ongeveer) bent. Ook niet onbelangrijk: denk aan de juiste vergunningen. Zo heb je bijna overal in Nederland een vispas nodig. In het buitenland is vaak een vergelijkbare vergunning vereist. Let ook op lokale regels: mag je überhaupt wel vissen in het water dat je op het oog hebt?

Lees meer blogs