Wanneer winterbanden en/of sneeuwkettingen?
Het is in Nederland niet verplicht om met winterbanden te rijden. Toch is gebleken dat wanneer het kwik daalt winterbanden beduidend beter presteren dan zomerbanden. Maar wanneer moeten de winterbanden onder de auto? Je leest het hier.
Waarom winterbanden?
Er is een reden waarom er zomerbanden en winterbanden zijn. Een andere samenstelling van het rubber zorgt ervoor dat winterbanden soepel blijven in koude omstandigheden. In tegenstelling tot zomerbanden die juist verharden als het koud is. Ook het profiel is anders. Door hun grovere profiel kunnen winterbanden zich beter dan zomerbanden vastgrijpen op gladde ondergronden, zoals sneeuw en ijzel. Bovendien zorgt het profiel ervoor dat grote hoeveelheden water beter worden afgevoerd. Een winterband biedt dus meer grip onder de 7 graden bij veel regen én winterse omstandigheden.
Wanneer winterbanden monteren?
Winterbanden presteren het best bij temperaturen van 7 graden Celsius of lager. Het is dus raadzaam om winterbanden te monteren vlak voor de periode waarin die temperaturen vaak voorkomen, dus tussen november en april. Wil je een veilige marge aanhouden, wissel dan je banden om wanneer de ‘r’ in de maand zit. Het gebeurt echter steeds vaker dat de echte kou pas later in het jaar arriveert. Houd daarom de weersvoorspellingen in de gaten. Zie je dat de temperaturen gaan zakken, laat dan winterwielen monteren.
Winterbanden en wintersport
In Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden tijdens de wintermaanden. In veel wintersportlanden is dat echter wél verplicht. Landen waar winterbanden verplicht zijn in de winter zijn onder meer: Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië en Noorwegen. Vaak geldt die verplichting voor de periode van 1 november tot halverwege april. Maar check voor vertrek altijd wat de regels zijn voor jouw bestemming. Rijd je in die periode in die landen toch zonder winterbanden, dan riskeer je een boete. Ook als je zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval kan het zijn dat je aansprakelijk wordt gesteld.
Wanneer sneeuwkettingen?
Sneeuwkettingen gebruik je enkel bij steile, besneeuwde hellingen. De sneeuwkettingen zorgen dan voor extra grip op de momenten dat het zelfs te veel wordt voor de winterbanden. In veel wintersportlanden is het verplicht om een set sneeuwkettingen bij je te hebben in de auto. Sommige bergwegen in wintersportregio’s hebben namelijk gedeelten die te gevaarlijk zijn om er zonder sneeuwkettingen te rijden. In het vlakke Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen niet nodig. Daarom is het ook niet toegestaan om er op de openbare weg gebruik van te maken. De combinatie zomerbanden met sneeuwkettingen is onverstandig en niet veilig.
Wanneer winterbanden omwisselen voor zomerbanden?
Is de winter voorbij en stijgen de temperaturen weer, wissel dan ook je winterbanden op tijd weer om voor zomerbanden. Niet alleen slijten winterbanden harder bij temperaturen boven de 7 graden Celsius, ze hebben dan ook een verminderde wegligging en bieden minder grip op droog wegdek dan zomerbanden.