BLOG

Waar moet je op letten bij een proefrit?

Als je serieus overweegt om een (nieuwe of gebruikte) auto te kopen, dan is het belangrijk om er ook een proefrit mee te maken. Zo weet je wat je koopt en voorkom je verrassingen. Zowel voor, tijdens als na de proefrit moet je rekening houden met een aantal dingen.

Swift_dashboard

Een proefrit in een nieuwe Suzuki

Een proefrit maken is een belangrijke stap in het aankoopproces van een nieuwe auto. Door een proefrit in te plannen met het model dat jij voor ogen hebt, kom je erachter of de auto aansluit bij je wensen. Neem rustig de tijd om de auto te leren kennen. De meeste mensen zijn binnen een uur terug, maar als je daar langer de tijd voor nodig hebt is dat natuurlijk prima, zolang je het afspreekt met de verkoper. Het maken van een proefrit is bij Suzuki kosteloos.

Plan je proefrit

De proefrit spreek je af op een tijd dat jij én de verkoper van de Suzuki-dealer ruim de tijd hebben. Want aan een gehaast proefritje heb je niet zo veel. Plan de proefrit op een tijdstip waarop het volop licht is, zodat je de auto goed kunt bekijken – dat is zeker bij een gebruikte auto belangrijk, maar daarover later meer. Midden op de dag is ideaal, dan is het ook niet te druk op de weg. Als je de hele proefrit in de file staat, heeft die ook geen zin. Een proefrit boeken kan bij Suzuki zeer eenvoudig online. Je kiest de Suzuki-dealer in de buurt en vraagt een proefrit aan.

Wat (en wie) moet je meenemen?

De Suzuki-dealer wil natuurlijk weten aan wie hij een auto meegeeft voor de proefrit. Helaas wordt nog wel eens een auto gestolen tijdens een proefrit. Daarom zal de dealer waarschijnlijk een kopie van je rijbewijs willen maken. Neem dus altijd je rijbewijs (en je identiteitsbewijs) mee. Neem bij de proefrit ook iemand mee, twee zien en weten immers meer dan één.

Past de auto bij jou en pas jij in de auto?

Ga zorgvuldig na of je goed kunt in- en uitstappen en of je lekker zit, of je goed bij de pedalen en de versnellingshendel kunt. En is er voldoende plaats voor eventuele passagiers of kinderen, als je die hebt? Kinderzitjes, een reiswieg, kinderwagen en/of de hond vragen ook heel veel ruimte. Het kan zijn dat de auto waarin je proefrijdt een luxere uitvoering is dan jij in gedachte had. Vraag dan bij de verkoper goed na wat de verschillen zijn. Soms helpt het om je horizon breder te maken, maar als je dat niet wilt, probeer dan voor te stellen hoe een andere uitvoering voelt.

Suzuki_serious_about_fun_backseat
Suzuki_Swift_geel_stad_splash

Welke route voor de proefrit?

Dan is het tijd om echt te gaan rijden. Kies daarvoor een uitgebreide route, waarbij je allerlei wegen aandoet; door de stad, binnendoor en over de snelweg. Rij indien mogelijk een route die representatief is voor het soort ritten dat je straks met de auto wilt gaan maken.

Waar let je op tijdens de proefrit?

Rijdt de auto naar wens? Schakelt hij gemakkelijk en kun je goed overweg met de koppeling? Hoe voel je je in de auto als je op hoge snelheid rijdt? Voel hoe de auto zich gedraagt, op rotondes, bochtige wegen en op- en afritten van de snelweg. Met meer of minder gas, hogere en lagere snelheid. Reageert de auto zoals je verwacht en bevalt hij je? En zit je nog steeds lekker? Als je met een nieuwe auto een proefrit maakt, dan mag je ervan uitgaan dat alles technisch in orde is, maar het moet je natuurlijk ook een goed gevoel geven.

Suzuki-S-Cross-print-1488.jpg
Tip zuinig rijden close up benzinemeter

Voor proefrit met occasion: controleer kilometerstand

Heb je een proefrit in een gebruikte auto ingepland? Natuurlijk kijk je dan ook naar de praktische functies van de auto, zoals we hierboven beschreven voor nieuwe auto’s. Maar met een occasion kan het nodige mis zijn zonder dat je het weet. Is ie goed onderhouden en klopt de kilometerstand? Vóór de proefrit kun je al de kilometerstand controleren op de website van RDW. Als die (waarschijnlijk) niet klopt, dan is het verstandig om af te haken. Een hoge kilometerstand is overigens niet per se een nadeel. Een auto die veel (dus lange afstanden) heeft gereden, kan veel minder slijtage hebben dan een auto waarmee alleen boodschappenritjes zijn gemaakt.

Vragen stellen aan de verkoper

Vraag de verkoper van de occasion die je op het oog hebt of je het onderhoudsboekje mag inzien. Zo krijg je inzicht in de onderhoudshistorie van de auto. Die verklaart wellicht ook een eventueel afwijkende kilometertellerstand. Als je het boekje vooraf opvraagt, kan je je er alvast in verdiepen en bij de proefrit eventueel vragen stellen aan de verkoper. Laat ook aan de verkoper weten dat je bij de proefrit wilt vertrekken met koude motor. Dat geeft namelijk beter inzicht in de technische staat van de auto.

Garantie
Suzuki_verzekering_polis.jpg

Ga verzekerd de weg op

Als je met een auto aan het verkeer deelneemt, moet hij verzekerd zijn. Dat is bij een proefrit niet anders. Een dealer of handelaar heeft hiervoor de groene handelarenkentekens. Daarmee is de auto verzekerd op naam van die dealer of handelaar. Maak je een proefrit bij een particulier of zonder groene kentekens, vraag dan of de verkoper kan aantonen dat de auto verzekerd is.

De proefrit: visuele controle vooraf

Als je een proefrit gaat maken met een gebruikte auto, dan is het goed om vóór de proefrit een uitgebreid rondje om de auto te lopen. Registreer eventuele schades, zodat die niet achteraf voor discussie zorgen. Controleer voor de zekerheid ook de banden, de ruitenwissers en de verlichting – voor je eigen veiligheid.

Verlichting
Olie

Extra aandachtspunten bij een occasion

Bij een occasion zijn er wat extra aandachtspunten. Is de auto inderdaad de auto uit de advertentie? Bekijk via de olievuldop op het kleppendeksel of de motorolie schoon en enigszins helder is. Zie je roest, kleurverschil, vreemde plekken in de lak, ontbreken er dingen? Sluit alles wat sluiten moet goed?

Kijk ook onder de auto

Schaam je niet en bekijk de auto ook van onder. Als de auto bij een autobedrijf staat, dan is het een kleine moeite om hem op de brug te zetten. Als je hem van een particulier wilt kopen, moet je waarschijnlijk door de knieën en half onder de auto kruipen om te zien of er lekkages zijn, of roestgaten in de bodem of in de dorpels of onderdelen die niet goed vastzitten. Is dat het geval, neem dat dan mee in de onderhandeling of zie van de koop af. Je zult dan namelijk na de aanschaf nog flink in het onderhoud moeten investeren.

Auto op brug
Airco 2.jpg

Controleer of alles goed werkt

Bij een occasion kijk je ook of de elektronica nog goed werkt, zoals de bediening van de ruiten. Zijn de (elektrische) spiegels in orde? Werken alle elektrische componenten. Doet de airco het goed en stinkt deze niet? Gebruik de checklist die je kunt downloaden van de ANWB-website. En remt hij onderweg keer op keer krachtig, goed en recht? Maakt ie geen rare geluiden en rookt ie niet? Luister goed en voel hoe de auto zich gedraagt. Reageert de auto zoals je verwacht en bevalt hij je? Zit je nog steeds goed?

Kopen of niet? En dan?

Is de auto na de proefrit nog steeds helemaal naar wens? Is de verkoper betrouwbaar, staat het kenteken dat bij de auto hoort ook op zijn naam en zijn jullie het eens over de prijs? Dan kun je – als je er geen nachtje meer over hoeft te slapen – overgaan tot aankoop en de auto laten overschrijven op jouw naam. Regel direct de verzekering, de motorrijtuigenbelasting en geniet van je nieuwe aanwinst!
Wist je dat je bij Suzuki ook terecht kunt voor je autoverzekering?

Sleutel-suzuki-auto_N.jpg

Verzekeren bij Suzuki

Of je nu een gloednieuwe Suzuki wilt verzekeren of een gebruikte, bij Suzuki sluit je snel en eenvoudig een verzekering af tegen een scherpe premie. Bij Suzuki kan je altijd terecht bij je eigen Suzuki-dealer, die alle zorgen uit handen neemt. Daarnaast ben je bijvoorbeeld verzekerd van vervangend vervoer en betaal je geen eigen risico als de dealer de schade herstelt. Wil je Suzuki meenemen in je vergelijking naar de beste verzekering voor jou? Bekijk dit handige overzicht.