Tips om je banden langer te laten meegaan
Vaak wordt onderschat welke belangrijke rol de banden hebben onder een auto. Veel mensen rijden rond met versleten banden. Soms weten ze niet dat ze versleten zijn, anderen vinden het nog niet nodig om ze te (laten) vervangen. Het vervangen van autobanden is vaak ook prijzig. Gelukkig zorg je er met deze tips voor dat je autobanden minder snel slijten.
Wanneer zijn banden versleten?
De belangrijkste reden waarom je autobanden aan vervanging toe zijn, is omdat ze versleten zijn. Er geldt een wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 mm. Het is aan te bevelen om zomerbanden al bij 2 mm te vervangen, winterbanden zelfs al bij een profieldiepte van 4 millimeter. Alles daaronder is gewoonweg niet veilig meer door het ontbreken aan voldoende profiel. Versleten banden zijn bovendien afkeur voor de APK. Wanneer de 1,6 mm is bereikt, zie je dat aan de slijtindicator in het profiel van de band. Dit zijn kleine rubberen blokjes in de hoofdgroeven van de band. Wanneer die gelijk staan met het profiel, weet je dat de band aan vervanging toe is en riskeer je zelfs een boete van de politie.
Hoe meet je de profieldiepte van je band?
Je kunt natuurlijk altijd even langs de Suzuki-dealer om het profiel te laten opmeten, maar je kan dit ook zelf doen met een 1 euro munt. Zet de munt tussen de groeven van je band. Is het gouden randje van de munt nog zichtbaar? Dan is de band aan vervanging toe. Bij een winterband kun je hetzelfde doen, maar dan met een 2 euro munt en dan mag de zilveren buitenrand niet boven de groef uitsteken.
Juiste bandenspanning
Slijtage aan de buitenzijde van het loopvlak (op beide kanten) van je band kan duiden op te lage bandenspanning. Buitensporige bandenslijtage van het middelste gedeelte van het loopvlak kan duiden op een te hoge bandenspanning. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning. Minimaal één keer in de twee maanden, maar het liefst iedere maand. Welke spanning de banden onder jouw auto nodig hebben, kun je terugvinden in het instructieboekje van de auto of op het labeltje aan de binnenkant van de bestuurdersportier.
Laat je auto uitlijnen
Verkeerde montage van de banden/wielen of slechte uitlijning zorgt ook voor onnodige bandenslijtage. Vaak slijten banden dan niet gelijkmatig over het gehele loopvlak, maar kan het zijn dat op dezelfde band de ene kant beduidend sneller is afgesleten dan de andere kant. Je auto laten uitlijnen kan dit probleem verhelpen, mits je er tijdig bij bent. Ben je te laat, dan zit er niets anders op dan de band te vervangen.
De juiste band in het juiste seizoen
Zorg dat je banden onder je auto hebt die bestemd zijn voor het betreffende seizoen. Kies in de winter voor winterbanden en in de zomer voor zomerbanden. Zo voorkom je dat banden onnodig snel slijten. Het wordt namelijk in de zomer te heet voor de rubbersamenstelling van winterbanden en bij lage temperaturen (onder de 6 graden) hebben zomerbanden te weinig flexibiliteit in het rubber.
Sportieve rijstijl?
Lijkt het nog zo kort geleden dat je de banden van je auto moest vervangen, maar ben je nu alwéér aan de beurt? Dan ligt het waarschijnlijk aan je rijstijl. Het is namelijk zo dat banden sneller slijten bij het nemen van scherpe bochten, hard remmen, snel optrekken en rijden op hoge snelheden.
Zo licht mogelijk
De vier banden onder je auto dragen al het gewicht van wat er boven ze hangt. Een zwaar beladen auto drukt de banden extra op het asfalt, met als gevolg dat de banden sneller slijten. Zorg daarom dat je zo min mogelijk onnodige spullen in je auto laat liggen om bandenslijtage te voorkomen.
Beperk het aantal korte ritjes
Korte ritjes werken niet bevorderlijk om bandenslijtage te voorkomen. Het vele accelereren en afremmen maakt dat de banden sneller slijten. Pak dus voor korte stukjes liever de fiets. Dat is gezonder en scheelt ook in brandstof.