Nieuwe auto inrijden: zo doe je dat.
Nieuwe auto inrijden: zinvol of niet?
Als je net een nieuwe Suzuki hebt, ben je er natuurlijk extra zuinig op, of hij nu spiksplinternieuw is of een parel van een occasion. Om de week een sopje, wat vaker het interieur stofzuigen en niet strak naast een andere auto zetten, omdat je alleen al van de gedachte dat je mooie Suzuki parkeerschade oploopt, siddert. Maar hoe zit dat met een nieuwe auto inrijden? Is dat nog nodig?
Nieuwe auto inrijden kan geen kwaad
Een nieuwe auto inrijden, kan in ieder geval geen kwaad. Hoe je het ook bekijkt, een auto bevat toch veel, soms heel complexe, technologie. Voordat een nieuw automodel in de showroom staat, is hij uitvoerig getest, maar dat geldt natuurlijk niet voor elke afzonderlijke auto. De auto die je aanschaft, is nog onbevlekt met slechts enkele kilometers op de teller.
Nieuwe auto inrijden op langere termijn beter
Een nieuwe auto inrijden, is bedoeld om de bewegende onderdelen goed op elkaar te laten inspelen. Denk daarbij aan tandwielen, kleppen en zuigerveren. Als deze de eerste 1.500 kilometer de kans krijgen goed op elkaar in te werken, is dat op de langere termijn beter voor bijvoorbeeld het olieverbruik en de prestaties van je auto.
Nieuwe auto inrijden, hoe doe je dat?
Een nieuwe auto inrijden, klinkt eenvoudig maar hoe doe je dat eigenlijk? Als je de volgende regels in acht neemt, beleef je zo lang mogelijk plezier aan je nieuwe auto:
-
Laat de motor goed op temperatuur komen voordat je het gaspedaal stevig intrapt;
-
Vraag de eerste 1.500 kilometer niet te veel van de motor door vaak of langdurig het maximale vermogen aan te spreken;
-
Vermijd een te hoge motorbelasting, ga bijvoorbeeld niet meteen een caravan of aanhanger trekken;
-
Maak af en toe een flinke autorit, dan voorkom je een ‘luie’ motor en worden onderdelen goed gesmeerd;
-
Vanaf zo’n 1.500 kilometer kun je geleidelijk doorgaan naar de topsnelheid of het maximaal aantal toeren (op de Duitse Autobahn welteverstaan, want in Nederland mag je immers niet harder dan 130 km/u);
-
Ververs niet voortijdig de olie omdat hier ‘fabricagevuil’ in zou zitten, dit is onnodig.
Tweedehands Suzuki inrijden
Maar wat nou als je een tweedehands Suzuki hebt gekocht, moet je die ook inrijden? Het kan natuurlijk nooit kwaad om de eerste kilometers een beetje rustig aan te doen. Jij en je Suzuki moeten immers nog een beetje aan elkaar wennen. Maar een occasion heeft over het algemeen al enkele duizenden kilometers of meer gereden. Echt inrijden zoals met een nieuwe Suzuki is dus niet nodig.
Onderhoudslampje brand? Geen paniek.
Bij nieuwe Suzuki's gaat na het verstrijken van een vooraf bepaald aantal kilometers of periode automatisch een onderhoudslampje branden in je dashboard. Wees gerust, je nog kunt prima blijven doorrijden. Dit is alleen een signaal dat je auto toe is aan onderhoud en dat het verstandig is om een afspraak in te plannen bij je Suzuki-dealer voor een reguliere onderhoudsbeurt. Je kunt hiervoor heel eenvoudig online een werkplaatsafspraak maken. Bijkomend voordeel bij onderhoud door de Suzuki-dealer is dat de Suzuki Service Card inclusief gratis Pechhulp weer verlengd wordt voor een jaar.
Suzuki een van de betrouwbaarste automerken
Eigenlijk komt het hierop neer: maak het de eerste 1.500 kilometer met een nieuwe Suzuki niet te gek en wees bewust van hoe complex een auto in elkaar steekt. Suzuki behoort tot de betrouwbaarste automerken op de markt, maar ook voor een nieuwe Suzuki geldt: wees de eerste kilometers extra lief voor je Suzuki. Dan word je beloond met een lange levensduur en minder onderhoudskosten.