Hoe lang duurt het laden van een elektrische auto?
Hoeveel tijd kost het om een elektrische auto op te laden?
Denk je eraan om een elektrische auto aan te schaffen? Dan vraag je je vast af hoe lang het duurt om zo’n auto op te laden. Goed nieuws: laden hoeft echt geen eeuwigheid te duren! We leggen het graag uit.
Laadtijden: wat kun je verwachten?
Hoe lang het duurt om je elektrische auto op te laden, hangt van een aantal zaken af. Laad je thuis op via een stopcontact, dan ben je wel even bezig - denk aan 8 tot 48 uur, afhankelijk van hoe leeg de batterij is. Dat moet je dus eigenlijk ook niet doen, tenzij je een kleine elektrische stadsauto hebt met een compacte batterij. Heb je een laadpaal thuis of laad je bij een openbaar punt in de straat, dan gaat het een stuk sneller: in 4 tot 8 uur ben je vaak klaar. En moet je echt snel weer op pad? Dan is er altijd nog de snellader, waarmee je in 10 tot 60 minuten weer de accu tot 80 procent gevuld hebt.
Laadtijd e VITARA
De oplaadtijd is 6 uur met 3-fase 11 kW 230V AC-laden of 30 minuten met 150KW DC-snelladen.
Thuis opladen: ’s nachts terwijl je slaapt
Bij het opladen van een elektrische auto gaat de voorkeur altijd uit naar thuisladen. Je plugt je auto in als je thuiskomt, en tegen de tijd dat je de volgende ochtend wakker wordt, is je auto klaar voor een nieuwe dag. Met een standaard thuislaadpaal voeg je 20 tot 50 kilometer bereik per uur toe. Na een nachtje slapen zitten er weer honderden kilometers aan stroom in je accu. Niet slecht voor een nachtje slapen, toch?
Onderweg laden: snel en efficiënt
Moet je tijdens een roadtrip opladen? Geen stress! Snelladers zijn je redding. Binnen een halfuurtje ben je weer klaar voor het volgende deel van je reis. Maar een kleine tip: snelladen is handig, maar zie het niet als een alternatief voor thuisladen. Van snelladen gaat je accu niet kapot, maar hij moet wel hard aan het werk. Je accu blijft langer gezond als je voornamelijk thuis of bij een regulier laadpunt oplaadt.
Wat te doen terwijl je oplaadt?
Wachten tot je auto is opgeladen hoeft helemaal niet saai te zijn. Ben je onderweg, dan kun je de wachttijd benutten om een kop koffie te drinken, even te wandelen of zelfs wat werk in te halen. Veel laadstations zijn tegenwoordig uitgerust met comfortabele voorzieningen, zodat je altijd iets te doen hebt terwijl je auto zich klaarmaakt voor het volgende avontuur.
De laadtijd optimaliseren: zo doe je dat
Wil je de laadtijd zo kort mogelijk houden? Dan is een laadpaal met wat meer vermogen een goede investering. Daarnaast is het slim om je auto niet altijd helemaal leeg te rijden voordat je hem oplaadt - je batterij blijft zo langer in topvorm. En als je ’s nachts oplaadt, profiteer je vaak van lagere stroomtarieven. Dubbele winst!
NOG MEER TIPS:
- Het opladen van een koude accu duurt langer dan bij een warme accu. Door de accu voor het opladen voor te verwarmen, kun je de laadsnelheid verhogen. Veel elektrische auto's beschikken over een speciale functie om de accu voor te verwarmen.
- Een lege accu laadt sneller op dan een accu die al gedeeltelijk vol is. Het is echter aan te raden de accu tussen 20% en 80% op te laden om de conditie optimaal te houden.
- Neem na aankoop de handleiding van jouw elektrische auto goed door voor specifieke tips en richtlijnen.